Nieuws algemeen

Vliegverboden voor VK, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika verlengd tot 1 april

De vliegverboden voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en landen in Midden- en Zuid-Amerika zijn verlengd tot 1 april. Dat heeft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) woensdagavond bekendgemaakt.


Nog geen groen licht van overheid voor Fieldlab-reizen van TUI en Corendon

Reisorganisaties TUI, Corendon en ANVR kondigen woensdag aan dat ze samen een zogenaamde coronavrije vakantie organiseren "onder regie van het RIVM". Het RIVM ontkent er iets van te weten, maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bevestigt dat er gesprekken lopen.


Acht personen neergestoken bij vermoedelijke terreurdaad in Zweden

De Zweedse politie vermoedt een terroristisch motief bij de man die in het Zuid-Zweedse stadje Vetlanda woensdagmiddag acht mensen stak met een scherp voorwerp. De dader kon worden gearresteerd nadat hij door agenten in zijn been was geschoten.


Liveblog KNVB-beker | Tadic schiet Ajax uit strafschop op 0-2 tegen Heerenveen


Video | Verzonken Chinees dorp verschijnt na veertig jaar boven water

Het verzonken Chinese dorpje Dajiao is deze week door droogte weer aan de oppervlakte verschenen. Dajiao kwam ruim veertig jaar geleden onder water te staan toen er een enorm reservoir gecreëerd werd.


Belgische 55-plussers kunnen alsnog worden gevaccineerd met AstraZeneca

Het coronavaccin van AstraZeneca kan aan alle volwassen Belgen worden toegediend, dus ook aan 55-plussers. Dat hebben de Belgische ministers van Volksgezondheid besloten. De Hoge Gezondheidsraad had dat eerder deze week al geadviseerd.


Het belangrijkste coronanieuws van vandaag


Zeker 38 mensen gedood bij protesten tegen staatsgreep in Myanmar

Myanmarese veiligheidstroepen hebben opnieuw het vuur geopend op burgers die demonstreren tegen de staatsgreep door het leger. Daarbij zijn woensdag 38 mensen omgekomen, meldde de VN-gezant voor Myanmar, Christine Schraner Burgener.


Capitool-politie ontvangt signalen over nieuwe bestorming donderdag

De politie van het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft signalen ontvangen over een nieuwe bestorming van het parlementsgebouw, meldt het politiekorps woensdag. Een nog onbekende militie zou donderdag actie willen ondernemen. De beveiliging van het gebouw is per direct opgeschroefd.


Kappers knippen zich suf op eerste dag: 'Ik glij uit over het haar'

Vroeg opstaan, veel knippen en laat stoppen. Nederlandse kappers mochten woensdag hun zaak weer openen na maanden dicht te zijn geweest. "Het is hier een gekkenhuis. De telefoon staat roodgloeiend", zegt een kapper tegen NU.nl. Enkele kapperszaken openden hun deuren zelfs al om 4.30 uur.


Nieuws Tech

Doom 3: VR Edition verschijnt deze maand voor PlayStation VR

Bethesda brengt op 29 maart een VR-editie van Doom 3 uit voor PlayStation VR. Deze versie van de game werkt daarmee op de PlayStation 4 en PS5. Sony maakt daarnaast bekend dat er vijf andere PSVR-games verschijnen in 2021.


Makers van Brave Browser werken aan opensource zoekmachine op basis van Tailcat

Brave heeft Tailcat overgenomen en werkt aan een eigen, opensource zoekmachine. Brave Search wordt volgens de ontwikkelaars gericht op privacy en transparantie. Het is niet duidelijk wanneer de zoekmachine beschikbaar komt.


AMD voegt ondersteuning voor Smart Access Memory toe aan Ryzen 3000-processors

AMD voegt ondersteuning voor Smart Access Memory toe aan zijn Ryzen 3000-desktopprocessors met Zen 2-architectuur. Voorheen liet het bedrijf deze functie alleen werken met zijn Ryzen 5000-cpu's, in combinatie met een Radeon RX 6000-videokaart.


AMD Radeon RX 6700 XT-videokaart komt 18 maart uit voor 479 dollar

AMD introduceert zijn Radeon RX 6700 XT. Deze videokaart is gericht op gamers met een 1440p-scherm en beschikt over 12GB GDDR6-geheugen en 96MB Infinity Cache. De RX 6700 XT komt 18 maart uit en krijgt een adviesprijs van 479 dollar.


Microsoft maakt details over Windows Server 2022-preview bekend

Https en tls 1.3 staan standaard ingeschakeld in Windows Server 2022. Het nieuwe besturingssysteem voor servers krijgt ook beter beheer voor VM's en betere beveiliging voor firmware. Microsoft heeft die details nu bekend gemaakt.


Google gaat individuele identifiers van adverteerders blokkeren

Google wil binnen een aantal jaar stoppen met het individueel volgen van gebruikers. Het bedrijf zegt dat alle unieke identifiers worden weggehaald zodra third party-cookies uitgefaseerd zijn. Dat zijn zowel trackers van Google zelf als van andere adverteerders.


Steam Link werkt voortaan ook op Linux-apparaten

Valve heeft de Steam Link-app uitgebracht voor Linux. Daarmee kunnen gebruikers op een lokaal netwerk games streamen naar andere Linux-apparaten. De app is vanaf nu beschikbaar voor 64-bit x86 Linux-systemen.


Google is gestopt met de verkoop van kartonnen VR-bril Cardboard

Google is gestopt met de verkoop van de kartonnen VR-bril Cardboard. In de Google Store staat dat het accessoire niet meer verkocht wordt, ook niet in multipacks. Het opensourceproject van Cardboard blijft wel online.


Video toont smartphone van schermfabrikant BOE die twee kanten op vouwt

Een video toont een smartphoneprototype van de Chinese schermfabrikant BOE, met een 360-gradenscharnier en een scherm dat twee kanten op kan vouwen. Huidige vouwbare smartphones kunnen maar één kant op vouwen.


Renders en specificaties van Xiaomi Redmi Note 10 Pro Max verschijnen

Een officiële render en specificaties van de Xiaomi Redmi Note 10 Pro Max zijn online gezet. Het toestel zou een 6,67"-oledscherm krijgen met een refreshrate van 120Hz en een primaire camera met 108-megapixelsensor.


Bèta van Arduino IDE 2.0-programmeersoftware is beschikbaar

Arduino heeft een bèta van de tweede versie van zijn programmeersoftware Arduino IDE uitgebracht. Arduino IDE 2.0 heeft een uitgebreide code-editor met autocomplete en een live debugger. De bèta werkt op de meeste officiële en thirdparty-Arduino-boards.


Zynga neemt studio achter Torchlight III over

Gamebedrijf Zynga neemt Echtra Games over. Dat is de ontwikkelaar van Torchlight III. Na de overname gaat het team werken aan een nieuwe closs-platform rpg, in samenwerking met NaturalMotion, een andere studio van Zynga.


[Plus] Google en de overheid: hoe doe je daar privacyonderzoek naar?

Maandag bleek uit nieuw onderzoek dat Google-producten bij zowel de Rijksoverheid als in het Nederlandse onderwijs veel privacyrisico's met zich meebrengen. Het is niet de eerste keer dat Big Tech bij de overheid voor problemen zorgt.


Cryptocurrencyhandelaar LiteBit meldt datalek van Nederlandse persoonsgegevens

Cryptocurrencyhandelaar LiteBit meldt een datalek van persoonsgegevens van Nederlandse gebruikers. Criminelen hebben toegang gekregen tot gebruikersgegevens van voor december 2019 en dreigen die te publiceren als LiteBit niet betaalt.


Parkeerwekker stopt tijdelijk in Leiden, Rotterdam en Utrecht na sommaties

Rotterdam, Utrecht en Leiden hebben Parkeerwekker gesommeerd te stoppen met het aanbieden van zijn diensten. De start-up geeft daar gehoor aan, in afwachting van de uitspraak in hoger beroep over het opgelegde verbod in Amsterdam.


Microsoft dicht zerodays in Exchange 'die misbruikt zijn door Chinese hackers'

Microsoft heeft vier zeroday-kwetsbaarheden gedicht in Exchange Server. Die zouden misbruikt zijn door Chinese spionnen om data te stelen van Amerikaanse defensie-aannemers, advocatenkantoren en infectiologen.


Nikon ontwikkelt 4k-sensor die kan opnemen met 1000fps en hoog dynamisch bereik

Nikon heeft een 1"-sensor ontwikkeld die duizend beelden per seconde kan vastleggen in een hoge resolutie en met een hoog dynamisch bereik. De belichting kan per blok van 16x16 pixels aangepast worden. Er zijn nog geen camera's aangekondigd met de sensor.


'Cloudgamingplatform Shadow heeft financiële problemen en zoekt nieuwe eigenaar'

Het Franse bedrijf Blade achter cloudgamingplatform Shadow heeft financiële problemen en zoekt een nieuwe eigenaar om schuldeisers te kunnen betalen. Een eerdere reorganisatie en verschillende investeringen in het bedrijf zouden niet voldoende zijn gebleken.


Kioxia brengt UFS 3.1-flashopslag van 1TB uit voor smartphones

Kioxia stelt samples van zijn UFS 3.1-flashgeheugenmodule met een capaciteit van 1TB beschikbaar aan smartphonefabrikanten. Volgens Kioxia is de chip de dunste in zijn soort, met een hoogte van 1,1mm.


Apple verwijdert mogelijk Rosetta uit macOS 11.3 in bepaalde regio's

Een bètaversie van macOS 11.3 bevat code met daarin de teksten 'Rosetta wordt verwijderd bij het installeren van deze update' en 'Rosetta is niet meer beschikbaar in deze regio'. Het is niet duidelijk om welke regio het gaat en of dit ook daadwerkelijk gebeurt.


Jury veroordeelt Intel tot betalen 2,2 miljard dollar wegens patentschending

Een jury in de Amerikaanse staat Texas heeft Intel in een rechtszaak veroordeeld tot het betalen van 2,18 miljard dollar wegens het schenden van patenten van VLSI Technology. Intel suggereert dat het bedrijf een patenttrol is en gaat tegen de uitspraak in beroep.


Microsoft introduceert online AR- en VR-ontwikkelaarsplatform Mesh

Microsoft heeft Mesh geïntroduceerd, een online platform waarmee ontwikkelaars applicaties kunnen maken voor voornamelijk AR- en VR-headsets. Het gaat bij Mesh om applicaties waarbij meerdere mensen in dezelfde digitale omgeving samenwerken.


Microsoft werkt aan eind-tot-eindversleuteling voor Teams-gesprekken

Microsoft wil het voor zakelijke Teams-gebruikers mogelijk maken om Teams-gesprekken eind-tot-eind te kunnen versleutelen. Nu zijn de gesprekken wel versleuteld, maar niet eind-tot-eind. Eerst moeten ongeplande een-op-eengesprekken de eind-tot-eindversleuteling krijgen.


Epic Games neemt Fall Guys-ontwikkelaar Mediatonic over

Epic Games heeft de Tonic Games Group overgenomen, het moederbedrijf van onder meer Mediatonic. Mediatonic is de ontwikkelaar van Fall Guys: Ultimate Knockout. De ontwikkelaar zegt nu meer middelen te hebben om aan Fall Guys te kunnen werken.


Volvo toont elektrische suv C40 Recharge met 78kWh-accu en actieradius van 420km

Volvo heeft de C40 Recharge geïntroduceerd, de eerste Volvo die alleen als volledig elektrische auto verkocht zal worden. De coupé-suv rijdt op het door Volvo en Geely ontwikkelde CMA-platform, net als de eerder uitgebrachte Volvo XC40 Recharge.


Samsung maakt variant van Odyssey G9-monitor met miniledbacklight

Samsung gaat dit jaar een variant van zijn Odyssey G9-gamingmonitor uitbrengen met een miniledbacklight. Het gaat net als vorig jaar om een 49"-monitor met een 32:9-verhouding en een kromming van 1000R.


DJI brengt FPV-drone uit voor 1349 euro en toont optionele bewegingscontroller

DJI heeft zijn eerste first person view-drone aangekondigd en richt daarmee op consumenten. De DJI FPV wordt geleverd als een complete set met bril en controller voor 1349 euro. Er is ook een optionele bewegingscontroller, die kost 149 euro.


Sony stopt met verkoop en verhuur van films via PlayStation Store

Sony stopt per 31 augustus met het aanbieden van films en tv-series in zijn PlayStation Store. Volgens de fabrikant maken PlayStation-gebruikers veel gebruik van streamingdiensten. Het lijkt erop dat er weinig animo is voor het kopen en huren van films en series.


Aliens: Fireteam is coöperatieve survivalshooter voor pc en consoles

Ontwikkelaar Cold Iron heeft Aliens: Fireteam aangekondigd. Het is een coöperatieve survivalshooter met een derdepersoonsperspectief, die in de zomer zal uitkomen voor de pc en Xbox- en PlayStation-consoles.


Storing Belastingdienst is na een dag nog niet over en oorzaak is onbekend

De storing bij Mijn Belastingdienst, waardoor mensen die belastingaangifte willen doen problemen kunnen ondervinden met inloggen, duurt voort. Volgens de Belastingdienst is de oorzaak nog niet bekend, maar komt het niet door overbelasting.


Micron brengt 4TB-versie van externe Crucial X6-ssd uit voor 495 euro

Micron brengt twee nieuwe varianten van zijn externe Crucial X6-ssd's met USB-C-aansluiting uit. Er komen een 4TB-model en een uitvoering met 500GB. Vorig jaar verschenen al versies met een opslagcapaciteit van 1TB en 2TB.


Adviescommissie: te weinig sites bij overheid gebruiken IPv6 om doel te halen

Alle Nederlandse overheidswebsites en e-maildomeinen moeten voor het einde van het jaar bereikbaar zijn met IPv6. Dat doel lijkt niet te worden gehaald, waarschuwt adviescommissie Forum Standaardisatie.


Google test ingeven tekstcommando's in Chrome

Google is begonnen met het testen van Commander, een functie in Chrome om tekstcommando's in te geven in een aparte interface. Daarmee kunnen gebruikers functies snel activeren, of een Google Docs-, Sheets- of Meet-pagina openen.


Ontwikkelaar: uitgever Nacon heeft onze game gekraakt en op Steam gezet

De Oekraïense ontwikkelaar Frogwares zegt dat uitgever Nacon zijn game The Sinking City heeft gekraakt en illegaal op Steam heeft uitgebracht. De twee partijen hadden eerder een overeenkomst, maar die is opgezegd. De bedrijven hebben al langer onenigheid.


Samsung zet twee onaangekondigde smartphones op lijst voor maandelijkse updates

Samsung heeft twee onaangekondigde telefoons op de lijst gezet van modellen die maandelijks updates zullen krijgen. Doorgaans komen telefoons pas na de release op de lijst te staan. Het gaat om de Galaxy A52 5G en de Xcover 5.


Code Google TV-app voor Android wijst op komst afstandsbedieningfunctie

De code van de nieuwe versie van de Google TV-app voor Android wijst erop dat gebruikers hun telefoon daarmee kunnen verbinden aan hun tv en zo de app als afstandsbediening kunnen gebruiken. Die functie zit er nu nog niet in.


Xiaomi voorziet opvolgers van zijn meest geleverde smartphones van oledschermen

Xiaomi gaat zijn Redmi Note-telefoons voorzien van oledschermen, zo heeft een topman bekendgemaakt. De Redmi Note 9 Pro van vorig jaar behoorde tot de top tien van meest geleverde telefoons ter wereld.


TikTok richt Europese adviesraad voor contentmoderatie op met Nederlands lid

Video-app TikTok heeft een Europese adviesraad opgericht die het bedrijf moet helpen met beslissingen rond contentmoderatie binnen de EU. Een van de negen leden is een Nederlands bestuurslid van de Blijf Groep, een non-profit gericht tegen huiselijk geweld.


Volvo verkoopt vanaf 2030 alleen volledig elektrische auto's en alleen online

Volvo zegt vanaf 2030 enkel nog volledig elektrische auto's te willen verkopen en aanschaf is dan alleen online mogelijk. In 2025 moet de helft van de verkochte modellen al volledig elektrisch zijn. De andere helft bestaat dan uit hybride modellen.


WhatsApp laat gebruikers als test in drie landen stickerpacks importeren

WhatsApp is begonnen met een test om gebruikers stickerpacks te laten importeren. Dat is mogelijk in drie landen en Benelux-landen zitten daar niet bij. Het is onbekend of en wanneer de functie beschikbaar komt in Nederland of België.


'Hackbedrijf NSO beweert data uit iCloud en Google Drive te kunnen halen'

Het Israëlische hackbedrijf NSO Group beweert in staat te zijn data uit onder meer iCloud, Google Drive en andere clouddiensten te halen, schrijft de Financial Times op basis van documenten en anonieme bronnen die bekend zijn met de verkooppitch van het bedrijf.


YouTube Music laat gebruikers wisselen tussen muziek en videoclip

De muziekstreamingdienst YouTube Music biedt gebruikers met een update de optie om tijdens het spelen van een nummer eenvoudig te wisselen tussen de audio en de videoclip. De functie is beschikbaar voor ruim vijf miljoen nummers, maakt YouTube bekend op zijn blog.


Google Chrome maakt vaststellen van gebruik privémodus moeilijker

De internetbrowser Chrome van Google gaat het voor websites moeilijker maken om vast te stellen of gebruikers de pagina in de privémodus bezoeken. Dat maakt Google bekend op zijn blog.


Slack reset wachtwoorden van in 2015 gehackte accounts

De zakelijke chatapp Slack gaat de wachtwoorden van accounts opnieuw instellen, waarvan mogelijk informatie is gelekt bij een hack in 2015. Dat maakt het bedrijf donderdag in een blogbericht bekend.


Dagenlange storing satellietnavigatienetwerk Galileo opgelost

De storing van het Europese satellietnavigatienetwerk Galileo is verholpen, schrijft de European Global Navigation Systems Agency (GSA) op zijn website. De storing zorgde sinds vorige week vrijdag voor problemen.


'Telegraaf- en Parkmobile-app bewaren intensief verzamelde iPhone-locatie'

De Telegraaf Media Groep (TMG) en Parkmobile bewaren de locatiegeschiedenis die zij intensief via hun iPhone-apps verzamelen, blijkt uit onderzoek van Brandpunt+ naar dertig populaire Nederlandse apps. De locatiegegevens worden zelfs actief opgeslagen als de Telegraaf-app niet door de gebruiker is geopend.


Microsoft-werknemer verdacht van stelen 10 miljoen dollar aan vouchers

Een voormalige programmeur van Microsoft is aangeklaagd voor het plegen van fraude door voor 10 miljoen dollar (bijna 8,9 miljoen euro) aan vouchers voor de online winkels van zijn ex-werkgever te stelen. De 25-jarige man is dinsdag aangehouden, maakt het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend.


'Kwetsbaarheid in bluetooth kan iOS- en Windows 10-gebruikers volgen'

Een lek in de bluetoothtechnologie kan gebruikers van Apple- en Microsoft-apparatuur mogelijk volgen en identificeren. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van de universiteit van Boston, schrijft ZDNet.


Voormalige Microsoft-ontwikkelaar opgepakt om verdenking miljoenenfraude

Een voormalige software-ontwikkelaar van Microsoft is gearresteerd omdat hij wordt verdacht van grootschalige fraude met Microsoft-testaccounts. Dat schrijft het Amerikaanse Openbaar Ministerie (OM).


Video | Gerichte reclame: Luistert Facebook je af?

Je hebt het over je kapotte laptop of een nieuw fototoestel en opeens krijg je op je telefoon advertenties te zien van nieuwe modellen. Je zou bijna denken dat je telefoon je afluistert. Veel mensen wijzen Facebook aan als grootste boeman. Niet zo vreemd als je bedenkt dat je Facebook toestemming hebt gegeven voor het gebruik van je microfoon. Maar luistert het sociale medium je ook daadwerkelijk af?